fbpx
aminocalc14-jpagro-nawozy-wapniowe-sady-warzywa-aminokwasy

AminoCALC14 w sadach cz.1

AminoCALC 14 to nawóz z wysoką zawartością wolnych aminokwasów oraz wysoką zawartością wapnia. Wykazuje właściwości biostymulujące rośliny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, a silne właściwości antystresowe, pozwalają opryskiwanym roślinom szybko i efektywnie wychodzić ze stresów abiotycznych i biotycznych.

AminoCALC 14 ma pozytywne oddziaływanie na szereg ważnych procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach szczególnie związanych z syntezą hormonów roślinnych oraz wytwarzaniem i żywotnością pyłku oraz podziałami komórek.

Warto pamiętać, że wapń jest jednym z najważniejszych składników budulcowych roślin sadowniczych i warzywniczych. Wapń zapobiega występowaniu chorób przechowalniczych, zwiększając również jędrność i trwałość przechowalniczą warzyw i owoców.

Aminokwasy w AminoCALC 14 przyspieszają i ułatwiają przyswajanie wapnia przez powierzchnię liści i owoce. Pełnią też funkcję nośnika, dzięki czemu związany z nimi wapń jest mobilniejszy niż wapń stosowany w zwykłych nawozach dolistnych. Dzięki temu dystrybucja wapnia w owocach jest znacznie bardziej równomierna, co ma ogromne znaczenie w zapobieganiu chorobom fizjologicznym, np. gorzkiej plamistości jabłek,  kapustnych, suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidora i papryki.

Aminokwasy zastosowane w nawożeniu dolistnym włączają się bezpośrednio w metabolizm rośliny poprawiając kondycję roślin, odpornoś na stresy abiotyczne, pobudzając rośliny do wzrostu i rozwoju. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość trzech aminokwasów: glicyny, proliny, kwasu glutaminowego.

Glicyna:

  • jest najmniejszym aminokwasem – substratem przy powstawaniu chlorofilu
  • chroni struktury komórkowe przed skutkami odwodnienia
  • składnik białek biorącymi udział w usuwaniu z roślin metali ciężkich
    silne właściwości buforujące – aminokwas zachowuje się jak kwas i zasada w jednym
  • glicyna bierze udział w wielu przemianach metabolicznych

Kwas glutaminowy:

  • jest aminokwasem kwaśnym i występuje niemal we wszystkich białkach roślinnych
  • warunkuje właściwości elektrolityczne substancji białkowych
    odgrywa zasadniczą rolę w przemianach biochemicznych pozostałych aminokwasów
  • po przyłączeniu amoniaku tworzy glutaminę – azotowe substancje zapasowe.

Prolina:

  • bierze udział w procesach adoptujących rośliny do warunków stresowych
  • stabilizuje strukturę enzymów, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników
  • bierze udział w biosyntezie i odbudowie chlorofilu w warunkach stresu suszy
  • neutralizuje nadmiar amoniaku mogący wystąpić w warunkach stresu
    bierze udział w procesach usztywniania i rozciągania ścian komórkowych
  • bierze udział w procesach zapylenia i zapłodnienia, poprawia żywotność pyłku
  • wchodzi w skład białek odpowiedzialnych za transport wody w komórkach roślinnych
  • po ustąpieniu stresów wykorzystywana do wznowienia procesów wzrostowych

Udanych zbiorów!
Chcesz wiedzieć więcej?
Zadzwoń do nas i skorzystaj z wiedzy naszych ekspertów.
tel.: 693 090 731

Polecamy Ci również artykuły:
Nawóz dolistny AminoCALC14 w sadach cz.2